Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Július 06. 08:03, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Vízaknába dobta kétéves unokaöccsét, a pici megfulladt, most mégis felmentették

Vízaknába dobta kétéves unokaöccsét, a pici megfulladt, most mégis felmentették

Nem jogerősen felmentette a minősített emberölés vádja alól az unokatestvére megölésével vádolt taktaharkányi fiatalt a Miskolci Törvényszék kedden.

A törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a vádirat szerint a cselekmény elkövetésekor 13 éves vádlott féltékeny volt a kétéves sértettre. 2019 áprilisában egy este a vádlott taktaharkányi otthonuk udvarán elmozdította a szennyvízakna fedelét biztosító betondarabot, levette a fedelet és a sértettet a derítőben lévő másfél méteres vízbe dobta, majd a nyílást lezárta és nem szólt senkinek. A cselekmény idején a gyermekek szülei rokonokkal, barátokkal az ingatlanban tartózkodtak. A kisfiút több óra múlva kezdték keresni, de már csak a holttestét találták meg. Halálát fulladás okozta. E tényállás alapján az ügyészség különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt emelt vádat a kamasz ellen.

A Miskolci Törvényszék hosszas bizonyítási eljárás után a vádirattól eltérő tényállást állapított meg. E szerint a vádlott és a sértett jó viszonyban volt, a vádlott többször vigyázott kis rokonára, és csupán az életkori különbségből adódó szokásos súrlódások merültek fel közöttük. A bíróság szerint nem volt megállapítható, miként mozdult el a derítő fedele és a kisgyerek hogyan esett bele. A sértett sérülései nem utaltak idegenkezűségre, így például arra, hogy belökték az aknába. Nem derült ki, hogyan került vissza a helyére a szennyvízakna teteje, és egyáltalán volt-e biztosítva egy betondarabbal.

A törvényszék nagy jelentőséget tulajdonított annak is, hogy a haláleset idején az udvaron játszó gyermekek vallomásai következetlenek, ellentmondóak voltak. Egyetlen tanúvallomás sem bizonyította a vádlott vádbeli cselekményét, a gyermekek vallomásai nem voltak alkalmasak arra, hogy azok alapján a vádlott vádbeli felelősségét a bíróság megállapítsa. Így, miután nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy a bűncselekményt a vádlott követte el, a bíróság elsőfokú döntésével felmentette.

Az ítélettel szemben az ügyész 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslatra, a vádlott és védője pedig eltérő ítéleti indokolásért, bűncselekmény hiányában történő felmentésért jelentett be fellebbezést. Az elsőfokú döntés így nem jogerős, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik másodfokon - közölte a törvényszék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.