Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2022. Május 26. 06:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb európai országban azonosítottak majomhimlős beteget

Újabb európai országban azonosítottak majomhimlős beteget

Hatra emelkedett a majomhimlőben megbetegedett személyek száma Olaszországban, a legújabb esetet Lombardiában azonosították - közölték az olasz egészségügyi hatóságok szerdán.

A legtöbb fertőzöttet a római Spallanzani-kórházban kezelik, amely az ország fertőző betegségekre szakosodott egészségügyi központjaként ismert. Rómában és környékén további tizenöt személyt tartanak megfigyelés alatt, jelenleg házi karanténban vannak.

A legelső esetet május 19-én azonosították egy Kanári-szigetekről visszatért férfin. A többi beteg közül is néhányan ott, vagy más európai országban, például Portugáliában jártak. Megfigyelés alatt vannak fertőzésgyanús betegek Szicília szigetén és Toszkánában is.

Massimo Galli, a milánói Sacco kórház fertőző betegségek osztályának volt főorvosa a SkyTG24 hírtelevíziónak szerdán úgy nyilatkozott, hogy a majomhimlő esetében nem lehet járványról beszélni, ellentétben az új típusú koronavírus okozta pandémiával. Kiemelte, hogy a majomhimlő nyállal terjed, nem lehet tüsszentéssel elkapni, ahogyan a koronavírus esetében történik. A majomhimlő lappangási ideje hat naptól egészen tizenöt napig terjedhet - tette hozzá Massimo Galli.

A halálozási arány nagyon alacsony a majomhimlő esetében - fejtette ki Giovanni Perri, a torinói Amedeo di Savoia kórház fertőző-osztályának orvosa. Perri felszólította mindazokat, akik a Kanári-szigeteken jártak, hogy jelentkezzenek ellenőrzésre a legközelebbi kórházban.

A majomhimlő olyan fertőző betegség, amelyet vírus okoz, ezt fertőzött állatok, leggyakrabban rágcsálók közvetítik az emberre. A vírust először 1958-ban fedezték fel makákók egy csoportjában. A majmokat kutatási céllal tanulmányozták, ezért kapta a vírus az Inserm, egy vezető francia orvosi kutatóintézet nevét.

A majomhimlőt az elmúlt hetekben Európában és Észak-Amerikában is kimutatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik