Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Július 26. 13:10, kedd | Helyi

Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége

Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége

2016-ban a melegedés későn kezdődött, de a 24. hét végére már hőséget ígérnek az előrejelzések. A természetes vizek a nyári meleg napokon fürdésre csábítanak minden lubickolni szerető hűsölni vágyót.

A természetes vizek azonban sok veszélyt is jelenthetnek. Egyrészt nagyon fontos a fürdőző fizikai biztonsága, másrészt egészségének megóvása is:

A természetes szabadvizek a jól úszóknak is okozhatnak meglepetéseket – ezért csak kijelölt helyen ússzon mindenki;
A természetes vizek a kisgyermekekre különösen veszélyesek lehetnek, felügyelet nélkül senki ne hagyja a rábízott gyermeket a vízpart közelében;
A fürdővizek partján is bárki kaphat hőgutát. Az úszás, fürdés mellett fokozottan fordítsunk figyelmet a megfelelő folyadékpótlásra. Erre legalkalmasabb a tiszta ivóvíz – ez mindenhol elérhető, és hulladékot sem termelünk a felesleges műanyag palackokkal. Ne fogyasszunk alkohol és magas cukortartalmú italokat
A vízparton is kerüljük a káros UV fény hatásokat. Használjunk megfelelő naptejet – de ezen kívül de. 11- du. 15 óra között lehetőleg árnyékba húzódjunk - a szórt fény miatt is kenjük be magunkat fényvédő krémmel! Amennyiben vízbe megyünk, tegyünk a fejünkre sapkát vagy kalapot. Az 1-3 év közötti gyerekeket árnyékos helyre vigyük és fokozottan gondoskodjunk hűtésükről, és a megfelelő folyadék bevitelükről.
A vízparton is érvényes az a jó tanács, hogy a nagyon meleg órákban kerüljük az erős fizikai igénybevételt. Ezért a sportolást, játékokat időzítsük a reggeli órákra, vagy a délutáni, kora esti időszakra.
Sem sportolás, sem napozás után felhevült testtel ne menjünk a vízbe. Előtte fokozatosan hűtsük le magunkat.
A napártalmak ellen szükséges a naptej használata – de a természetes élő vizek védelme is. Ezért a naptejet, napolajat el kell távolítani a bőrről, mielőtt fürdeni megyünk.
A természetes vizek partján is fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása – a kijelölt fürdőhelyeken a megfelelő zuhanyzók és illemhelyek erre rendelkezésre állnak.
Amennyiben a fürdőzés után néhány napon belül lázas, vagy enterális tünetekkel (hányással, hasmenéssel) járó megbetegedése alakul ki, forduljon orvosához, és jelezze, hogy korábban hol fürdött.
Amennyiben fertőző betegségben szenved - mások egészsége védelme érdekében is – ne menjen közösségi fürdőkbe, kijelölt fürdőhelyekre.
A természetes fürdőhelyeket emberi fürdőzés céljára jelölik ki. Ezért oda állatot, házi kedvencet bevinni tilos. Sem a vízparton, sem a vízben nincs helye a háziállatnak. Lehet, hogy a kutyagazdák ezt nem értik, de mindenkinek magánügye, kivel/mivel szeret együtt fürdeni. Ugyanakkor senki nem kényszeríthető arra, hogy a számára zavaró, adott esetben közvetlen egészségügyi kockázatot jelentő állatokkal együtt fürödjön.
A természetes strandok vizeit a fenntartók jogszabályi előírások szerint rendszeresen vizsgáltatják. Nem megfelelő vízminőség, vagy rendkívüli szennyezés esetén a népegészségügyi feladatokat ellátó hatóság a fürdést megtilthatja a fürdőzők egészségének védelme érdekében. Ez ad garanciát arra, hogy a fürdővíz okozta megbetegedések kockázatát csökkentsük.
Az éves vizsgálati eredmények alapján Európai Uniós előírások szerint történik a szabadvizek minősítése. A kiváló, illetve a jó minősítés azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben a vizsgált strand vize minden vizsgálat időpontjában megfelelő minőségű volt – eltérés csupán a megfelelősség szintjében fordult elő.

Kijelölt fürdőhelyek:

Tolna megyében 2016-ban változatlanul két víztesten – Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán a víztározó tóban – jelölt ki a Szekszárdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya természetes fürdőhelyet. Az egyes strandok jellemző vízminősége az alábbiak szerint alakult: IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.