Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. November 10. 10:36, csütörtök | Helyi
Forrás: pecsiujsag.hu

Szentmisén emlékeztek meg az elhurcolt németekről

Szentmisén emlékeztek meg az elhurcolt németekről

A Dunakömlődről elhurcolt németekre emlékeztek a napokban.

Az ünnepség keretében Udvardy György megyéspüspök megáldotta az elkészült kitelepítési emlékművet, majd szentmisén emlékeztek meg az áldozatokról, a 190 éves templomról, valamint a templom védőszentjéről, Szent Imréről.

A Szent Imrének szentelt templom 190 évvel ezelőtt épült. Dunakömlőd a második világháború után a hazai németek elűzése miatt legjobban sújtott települések közé tartozott. A Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Dunakömlődi Plébániahivatal összefogásában a dunakömlődi svábok kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából emlékművet állítottak, amelyet Udvardy György megyéspüspök áldott meg november 5-én.

A főpásztor az ünnepségen elmondta: „Amikor áldást kérünk bármilyen tárgyra, műemlékre vagy egy szoborra, legfőképpen azokra kérjük, akiknek ez sokat jelent, vagy akik számára ez felhívással jár. Isten áldását kérjük. Az áldást, ami vonatkozik a múltra, mint ahogy ez az emlékmű a múltban gyökerezik, de a jövőre irányul. Az áldás vonatkozik a jövőre. Arra az életre, amit Isten jónak alkotott, és hogy ezt az életet szépen tudjuk élni."

„Szükség van az emlékezet megtisztítására" - utalt a főpásztor Szent II. János Pál pápának a 2000-es jubileumra felkészítő dokumentumára. Ez nem azt jelent, hogy felejtsünk el valamit, hanem vigyük oda Isten irgalmát, ahol szenvedünk.

Udvardy György megyéspüspök hozzátette:

„Amire ma emlékezünk, ez a tragédia, ez a bűn nem érthető. Emberi indokokkal nem magyarázható. A gonoszság ereje mutatkozott meg. A gonoszság erős, ha az ember gyengének bizonyul. Az ember erős tud lenni, ha nem a széthúzásra, az önzésre és a félelemre építi életét. Adja Isten, hogy elődeink szenvedéséből is tudjunk tanulni! Legyen bátorságunk emberhez méltó életet élni! Legyen bátorságunk hagyni önmagunkban az Isten rendjét érvényesülni!"

A főpásztor az ünnepi szentmisét az áldozatokért ajánlotta fel és azért, hogy igazi jövőt tudjunk élni Isten szándéka szerint, mint fogalmazott: „Ünnepeljük a szentet, Szent Imre herceget, a templom védőszentjét, akinek kultusza különösen erősödött a két háború között, erősítve az ifjúságot. Ünnepeljük a szenvedést, az áldozatot és ünnepeljük Isten szent hajlékát."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.