Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2016. Augusztus 10. 11:31, szerda | Helyi
Forrás: TMHK, fotó: tudatosvasarlo.hu

Próbavásárlókkal ellenőriztek

Próbavásárlókkal ellenőriztek

A helyszíni hatósági ellenőrzések eredménye: dohányboltok esetében 22 ellenőrzés során 4 alkalommal történt kiszolgálás, vendéglátó egységeknél pedig 28 ellenőrzés során 10 alkalommal szolgáltak ki

A Tolna Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya kiemelt figyelmet fordít a fiatalkorúak, szeszes itallal és dohánytermékkel történő kiszolgálásának tiltására vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzésére. A fogyasztóvédelmi hatóság ez ilyen jellegű ellenőrzéseket leghatékonyabban, próbavásárlással megbízott fiatalkorú személy alkalmazásával tudja végrehajtani.

A helyszíni hatósági ellenőrzések eredménye:

- dohányboltok: 22 ellenőrzés során, 4 alkalommal történt kiszolgálás (18 %)
- vendéglátó egységek: 28 ellenőrzés során, 10 alkalommal történt kiszolgálás (36 %)

Az vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a dohányboltokban nagyobb figyelmet fordítanak az életkor megállapítására, ugyanakkor az is igaz, hogy ezen egységek jogi szabályozása sokkal részletesebb, mint az alkoholos italok forgalmazásával foglalkozó üzleteké.

A vállalkozások többsége nem rejtette véka alá az ellenőrzés módszerével kapcsolatos nem tetszését. Valamennyien arra hivatkoztak, hogy az alkalmazott fiatalkorú személy megjelenése alapján 18 évesnél idősebbnek nézett ki.

Tekintettel arra, hogy a jogszabályi előírás a fiatalkorúak egészségének védelmét hivatott szolgálni, a törvényi tilalom betartása nem tehető függővé a kiszolgálást végző alkalmazott élettapasztalatától vagy akár a fiatalkorú megjelenésétől. A rendelkezés lehetőséget ad a szeszesital, illetve a dohánytermék kiszolgálásakor a vállalkozásoknak arra, hogy kétség esetén hitelt érdemlő igazolás útján megbizonyosodjanak arról, hogy a vásárolni szándékozó fiatal betöltötte-e a 18. életévét. Az előírás alapján az igazoltatás nem kötelező, de ha ezt a kiszolgáló személy elmulasztja, a vásárló életkorára vonatkozó tévedés jogkövetkezményeit a vállalkozás köteles viselni.

A fogyasztóvédelmi törvény felhatalmazása alapján a kifogással érintett valamennyi vállalkozás terhére fogyasztóvédelmi bírság kiszabására került sor, illetve dohányboltok esetében a dohánytermékek értékesítését 30 napra megtiltotta a hatóság.

Tekintettel a fenti tapasztalatokra, továbbá a korosztályt érintő társadalmi érdek érvényesülésére, a gyermek-, és fiatalkorúak kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt figyelmet fordít a hatósági ellenőrzésekre az elkövetkező időszakban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.