Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 24. 14:07, szombat | Belföld
Forrás: STOP

Nincs több lopkodás - plágiumkereső szoftverek buktatnak le

Nincs több lopkodás - plágiumkereső szoftverek buktatnak le

Régi és új problémára jelenthet megoldást az a szoftver, melyet plágiumkeresésre fejlesztettek ki a Magyar Tudományos Akadémia szakemberei.

Az ingyenesen letölthető program arra szolgál, hogy egyértelműen kiderüljön: valaki nem saját szellemi termékével próbál érvényesülni.

Amellett, hogy az egyetemeken időtlen idők óta gondot okoz, hogy kiderítsék, a szakdolgozatokat valóban az a diák írta-e, akinek a neve a borítón szerepel, a könyvkiadók is küzdenek hasonló gondokkal, sőt, még a tudományos publikációk terén is előfordul ilyesmi. A probléma minden esetben ugyanabból fakad: akadnak olyanok, akik mindenáron meg szeretnék könnyíteni maguknak a diploma megszerzését, vagy esetleg más tollaival ékeskednének.

A plágiumkereső szoftver mindannyiuk rémálma, hiszen pillanatok alatt felismeri az egyező részeket egy korábbi szakdolgozattal, vagy máshol megjelent írással. Egy hatalmas adatbázisról van tulajdonképpen szó, melybe betáplálva az új szöveget, kiderül, hogy volt-e már hasonló, vagy vele megegyező korábban. Ezáltal nagyon hamar lebuknak a próbálkozók, hiszen a programot akár úgy is be lehet állítani, hogy tíz, vagy még kevesebb szavanként ellenőrizze a szöveget, így szinte képtelenség túljárni az eszén. A szoftver célja tehát az, hogy minél kevesebben tegyenek kísérletet a csalásra.

A program neve - igen találóan - KOPI, használta pedig valóban viszonylag egyszerű: egy gyors regisztráció után a felhasználó beléphet a rendszerbe, és feltöltheti azokat a dokumentumokat, amelyeket ellenőrizni szeretne. Ezután több lehetőség közül választhat, vagy két általa feltöltött anyagot hasonlít össze, vagy az összes felhasználó összes dokumentumát vizsgálja, esetleg az internetes adatbázisban is kutakodhat egyezések után. A keresés egyébként teljesen automatikus, az eredményről pedig belső üzenetben értesítik az érdeklődőt. A regisztráció után elérhetővé válik a súgó funkció, mely nagyon hasznos lehet annak, aki először kísérli meg a plágiumkeresést.

A www.kopi.sztaki.hu oldal nem csak arra szolgál, hogy lopott szövegeket kereshessünk, hanem olyan alapvető információk is megtalálhatók rajta, mint a plágiumra vonatkozó jogszabályok. Aki tehát szívesen elmélyedne a témában, rengeteg hasznos és érdekes adalékot talál itt a témában.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni