Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Február 12. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nemcsak a túlsúlyos, a túl sovány gyerekekre is oda kellene figyelni

Nemcsak a túlsúlyos, a túl sovány gyerekekre is oda kellene figyelni

Manapság leginkább a gyermek-és felnőttkori elhízási járványra összepontosítanak az orvosok, s gyakran elkerüli figyelmüket az, hogyha egy gyermek túl sovány. Ez a probléma ugyanúgy súlyos szövődményeket vonhat maga után, viszont tünetei nem olyan feltűnőek, mint az elhízás esetében - hívja fel a figyelmet egy angol tanulmány, amelyről a BBC számol be.

Ennek megállapítására a University College London munkatársai 177 gyermekorvost kérdeztek meg, s megállapították, hogy a gyermekkori elhízáshoz képest a kóros soványság diagnosztizálására való ismereteik hiányosak. A legtöbb gyermekorvos azonban már kezelt étkezési rendellenességgel küzdő gyereket.

Dr. Lee Hudson, a tanulmány szerzője, a Gyermekegészségügyi Intézet vezetője elmondta, a kóros soványság egyik kiváltó oka lehet egy-egy gyermekkori betegség.

A telefonos interjú keretében a megkérdezett gyermekorvosokat arról kérdezték, hogyan azonosítanák gyermekeknél a kóros soványságot, és milyen klinikai vizsgálatokat végeznének el a súlyosság megállapítására, valamint milyen kezelést dolgoznának ki a betegség kezelésére, hogy megelőzzék az életveszélyes szövődményeket.

Mindössze a megkérdezettek fele mondta azt, hogy a BMI, vagyis testtömeg-index mérést használná. Összességében azt állapították meg, hogy az orvosoknak nemcsak az elhízás megelőzésére és kezelésére, de a túlzott soványság felismerésére és gyógyítására is fel kéne készülniük.

A túl soványak hajlamosak a diabétesz kialakulására, emellett nőknél felnőtt korban vetélés, a tüdőbetegségeket okozhat, férfiaknál pedig meddőséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.