Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 08. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden második család anyagi megfontolásból vállal kevesebb gyereket?

Minden második család anyagi megfontolásból vállal kevesebb gyereket?

Minden második felnőtt vállalna inkább kevesebb gyermeket, hogy jobb anyagi körülmények között nevelhesse őket – derül ki a Generali Biztosító 1200 fős reprezentatív kutatásából. A szülőknek csak kisebb része tud rendszeresen félretenni gyermeke számára, maximum 10 000 Ft-ot. A szülők és a gyermeket tervezők is egyetértenek abban, hogy manapság szinte lehetetlen mindent előteremteni a gyermekeknek, a családalapítás előtt állók 40 százalékának vannak félelmei a gyermekvállalással kapcsolatban, 70 százalékuk ugyanakkor szeretne előre felkészülni a jövőre.

A Generali a gyermekes vagy a jövőben gyermeket tervező 18-59 év közötti magyar lakosság körében indított reprezentatív (teljes minta: 1200 fő) kutatássorozatot a gyermekvállalással kapcsolatban. Egy gyermek felnevelésének és a továbbtanulásának várható költségeinek vizsgálata után ezúttal szülők a gyermekvállalással kapcsolatos félelmeit és egyéb attitűdjeit vizsgálta a társaság.

Az eredmények szerint a kutatásban résztvevők 60 százalékának van gyermeke, a gyermektelenek esetében pedig 57 százalék szeretne legalább egy gyermeket, ötödük (21%) viszont egyáltalán nem tervez gyermeket a jövőben sem. A leendő szülők 41 százalékának vannak – főleg anyagi helyzetből fakadó – félelmei a gyermekvállalással kapcsolatban. A szülők és a gyermeket tervezők is egyetértenek abban, hogy manapság lehetetlen szinte mindent megteremteni a gyermekek számára, több mint felük egyetértett azzal, hogy inkább kevesebb gyermeket vállalna azért, hogy a lehető legtöbbet tudja megadni a számukra. A már szülői tapasztalattal bírók ugyanakkor sokkal inkább gondolják úgy, hogy a gyermekvállalás nem pénzkérdés, mint azok, akik még a családalapítás előtt állnak.

A kutatásból kiderült az is, hogy sok szülő nem tud megtakarítani gyermeke számára, akik mégis, azok is maximum 10 000 Ft-ot. A gyermekvállalás előtt állók ugyanakkor bizakodóbbak: 43 százalékuk szeretne legfeljebb havonta 10 000 Ft-ot, további 26 százalékuk pedig még ennél is többet akar félretenni gyermeke jövőjének biztosításához. Arra a kérdésre, hogy amennyiben jelenlegi anyagi helyzete romlásnak indulna, hogyan finanszírozná gyermekével kapcsolatos kiadásait, a legtöbben azt válaszolták, hogy egyéb kiadásaikat csökkentenék (62%), minden negyedik szülő a megtakarításait használná fel, 12 százalékuk pedig banki kölcsönt venne fel egy ilyen esetben.

Érdekes válaszok érkeztek arra a kérdésre is, hogy mire költené a szülő azt a képzeletbeli plusz havi 50 000 Ft-ot, amit mindenképpen a gyermekneveléssel kapcsolatosan lehetne elköltenie. A képzeletbeli összegből a szülők gyermekeik étkeztetésére költenék a legtöbbet, átlagosan havi 13 000 forintot. A sorban a következő a taníttatás, és a megtakarítás a jövőre, egyenként átlagosan majdnem 10 000 forinttal. A ruházatra átlagosan 8 000 forintot szánnának, míg legkevesebbet a sportra (5100 Ft) és a gyermekek szórakozására áldoznának (3 600 Ft).

„A gyermekvállalás elsősorban nem pénzkérdés, de minden szülő számára talán a legfontosabb, hogy gyermeke biztonságban és jólétben nevelkedhessen, hogy amennyiben teheti, úgy indítsa el gyermekét az önálló élet felé, amely megalapozza a boldogulását. Aki nem tervez hosszú távra, annak komoly anyagi problémát okozhat egy-egy előre nem látható fontos esemény is, pedig a születéstől kezdve félrerakott havi 10 000 Ft már több milliós segítség lehet a gyermeknek, mire felnő. A kutatásból is kiderült, egy átlagos magyar család számára komoly nehézséget jelenthet a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások előteremtése, ezért is érdemes már a gyermek születése előtt különböző megtakarítási konstrukciókban gondolkodni. Így az anyagi feszültségek a lehető legkevésbé akadályozzák majd a későbbi gyermekvállalást” – mondta el Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója.

A Generali Gyermekjövő Program honlapján található kalkulátor segítségével mindenki könnyen kiszámolhatja, milyen kiadásokra kell felkészülni a különböző életkorokban. Segít megtervezni és rendszerezni például a tovább tanulás, az esküvő és az otthonteremtés várható költségeit is, és különböző megtakarítási konstrukciókkal felkészülni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.