Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2018. Augusztus 05. 15:15, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Leállítottak négy reaktorblokkot a hőség miatt Franciaországban

Leállítottak négy reaktorblokkot a hőség miatt Franciaországban

A Franciaországban is perzselő hőségre tekintettel az Electricité de France (EDF) áramszolgáltató szombaton elrendelte három atomerőmű négy reaktorblokkjának leállítását – közölte egy vállalati szóvivő.

Az illetékes az időleges leállítást a Rhone és Rajna folyók atomerőművek hűtésére használt vizének magas hőmérsékletével magyarázta. Mint mondta, két reaktort az EDF által üzemeltetett Bugey atomerőműben, egyet-egyet pedig St. Albanban és a német határon fekvő Fessenheimben kapcsoltak le átmenetileg.

Franciaország jelenleg egy egész Európát sújtó hőhullámtól szenved, a hőség helyenként a 37 fokot is elérte a Rhone völgyében.

Az EDF atomerőművei a két folyó vizét használják a reaktorok hőmérsékletének szabályozásához, az így felmelegedett meleg vizet pedig visszaeresztik a Rhone-ba, illetve a Rajnába. A helyi élővilág védelme érdekében és a folyók vízhőmérsékletének emelkedésére való tekintettel a hatóságok korlátozásokat léptettek életbe, hogy mennyi vizet használhatnak az atomerőművek erre a célra. A szabályozás értelmében a folyókba visszavezetett víz átlag hőmérséklete nem haladhatja meg a 28 fokot.
A reaktorblokkok leállítását annak ellenére rendelték el, hogy részben a klímaberendezések fokozott használata miatt megnövekedett az energiaigény.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik