Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Szeptember 14. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Hosszú sorok kígyóznak a támogatásért

Hosszú sorok kígyóznak a támogatásért

Folyamatosan nő az eddigi kormányzati gáz és távhő ártámogatás helyébe lépő lakhatási segélyért az önkormányzatokhoz fordulók száma - írja a Népszava.

A helyhatóságok zömének nincs elegendő szakembere a kompenzációs kérelmek elbírálásához, vagyis a kifizetések előtt kötelező jövedelem és vagyonvizsgálatok lefolytatáshoz.


Hétről-hétre mintegy tíz százalékkal többen jelentkeznek az önkormányzatoknál a szeptember elejétől a korábbi gáz és távhőár kompenzáció helyébe lépő lakhatási támogatásért. Az igazi rohamra azonban akkor számíthatnak a helyhatóságok, ha beköszönt a hideg idő - nyilatkozta a lapnak Schmindt Jenő. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a polgármesteri hivatalok nincsenek felkészülve a kérelmezők tömegeinek a fogadására. Az önkormányzatok ugyanis amúgy is létszám hiánnyal küzdenek tette hozzá az elnök. Emiatt nincs kellő mennyiségű munkaerő a beérkező kérelmek elbírálására. Az ilyen igényléseket ugyanis csak akkor hagyhatja jóvá az adott település vezetése, ha a megvizsgálta a beadványt beküldő vagyoni és jövedelmi viszonyait.

Schmindt Jenő úgy véli: a vagyon és jövedelem vizsgálatok lefolytatása jogi szempontból sem elfogadható. Miután az önkormányzatok nem adóhatóságok. Emiatt legálisan nem vizsgálódhatnak a lakók vagyoni és a jövedelmi helyzetéről. Mindezek mellett a polgármesteri hivataloknak az is gondot okoz, hogy az ilyen eljárások rendkívül nagy adminisztratív terhet rónak rájuk. Egy-egy kérelem értékelése ugyanis akár 3-4 ezer forint kiadást is jelenthet. Miközben egy átlagos támogatás összege háromezer forint körül mozog.

Az elnök szerint az ügyfelek az igénylésük elfogadása után legalább egy hónapot lesznek kénytelenek várni a pénzek kifizetésre. Egyrészt azért, mert az ügyek feldolgozása több hetet vehet igénybe. Másrészt a helyhatóságok zöme nem rendelkezik pénzügyi forrásokkal az igények kielégítésére. Ezért csak akkor tud fizetni az igény jogosultaknak, ha már megkapta a pénzt a költségvetéstől.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során