Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Március 11. 19:11, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Foglalkoztatáspolitikai fórum a paktum programokról

Foglalkoztatáspolitikai fórum a paktum programokról

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség közreműködésével tartott Foglalkoztatáspolitikai Fórumot a megyei önkormányzat, melynek vezetője, Fehérvári Tamás köszöntötte a résztvevőket.

A szakmai fórum témája a TOP 5.1.1 pályázat keretében megvalósuló megyei szintű foglalkoztatási együttműködések voltak, melynek érintettjei – önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások, szakmai szervek képviselői – a Vármegyeháza dísztermében gyűltek össze.

A megyei közgyűlés elnöke a kormányzat és a megyei önkormányzat közös céljának nevezte, hogy Tolna megye sikeres legyen a foglalkoztatás területén. Ennek érdekében az elmúlt időszakban számos egyeztetés történt valamennyi érintett szereplővel – tájékoztatatta a résztvevőket Fehérvári Tamás.

Az elnök Hirt Ferenc megyei fejlesztési biztos üzenetét is tolmácsolta, mely szerint: a fejlesztésekkel kapcsolatosan készséggel vár minden érdeklődőt. Fehérvári Tamás szintén partneri együttműködéséről biztosította a megyei szervezetek képviselőit.

A rendezvény szakmai előadásokkal folytatódott, melyek a foglalkoztatási együttműködések (paktum) céljait, lényegét és lehetőségeit részletezték. A szakértők beszámoltak a Tolna megyei eredményekről, a jelenlegi állásról és a jövő feladatairól is.

Hollósi Szabolcs előadásában hangsúlyozta: a paktum lényeges eleme, hogy egy olyan közös ügyről szól, amely a helyi gazdaság és foglalkoztatás fejlesztésében érdekelt szervezetek partnerségi alapú együttműködésére helyezi a hangsúlyt. Célja, hogy a térség munkaerő-piaci helyzetét javítsa.

Az együttműködő feleket illetően elmondta, hogy az önkormányzatok a helyi illetve megyei fejlesztési koordinációban játszanak fontos szerepet, míg a kormányhivatal legfontosabb feladata a munkanélküliség kezelése, és a gazdaság segítése a megfelelő humánerőforrás biztosításával. Avállalkozások, szociális partnerek, civil szervezetek és a képzőintézmények pedig képesek segíteni többek között a munkaerő megtartásában, az álláskeresők felkészítésében, vagy például az érdekképviseletben.

Az előadók bemutatták a TOP-os paktumok új elemeit, melyek közül az egyik leglényegesebb, hogy a paktum összekapcsolja a gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztést, azaz a kereslet és a kínálat fejlesztését. Fontos, hogy a hagyományos kínálati megközelítés helyett az új módszer már avállalkozások munkaerőigényeire alapozva, keresletvezérelt programként működik. A paktum nemcsupán partnerségre fókuszál, komplex munkaerő-piaci programok megvalósítására irányul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.