Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Május 23. 08:39, hétfő | Helyi
Forrás: Együtt, fotó: 24.hu

Budapesti olimpia helyett költsünk a Tolna megyei háziorvosi ellátási rendszerre

Budapesti olimpia helyett költsünk a Tolna megyei háziorvosi ellátási rendszerre

Az Együtt azt követeli a Fidesz-kormánytól, hogy a budapesti olimpiára 2017-ben szánt 54 milliárd forintot fordítsa inkább az egészségügyi alapellátás működőképességének megmentésére

Orbán Viktor kormánya 2017-ben csaknem 54 milliárd forintot költene a budapesti olimpiára való felkészülésre, miközben hazánkban az egészségügy hat év Fidesz-kormányzás után riasztó állapotban van. A kórházak siralmas helyzete mellett a háziorvosi rendszer is súlyos válsággal küzd. Magyarországon óriási a háziorvoshiány. Tolna megyében 14 praxisban nincs háziorvos: Gyönk (2), Bölcske, Tolna, Decs, Őcsény, Dombóvár, Tamási, Gyulaj, Tolnanémedi, Tevel, Kocsola, Iregszemcse, Kisdorog.

Az Együtt a józan középút pártja. Nem gondoljuk, hogy ennyi pénzt kellene felesleges luxusberuházásokra áldozni. Az Együtt ezért azt javasolja, hogy a Fidesz-kormány a 2017-ben a budapesti olimpiára szánt 54 milliárdot csoportosítsa át a költségvetésben, és fordítsa az egészségügyi alapellátás működőképességének megmentésére, az otthoni szakápolás tisztességes finanszírozására, a mentődolgozók legalább 50%-os béremelésére és az alapellátó fogorvosi praxisokban dolgozók béremelésére.

Az Együtt azt követeli a Fidesz-kormánytól, hogy ebből a pénzből legalább 30 százalékkal emeljék meg a praxisok finanszírozását, amely fedezetet nyújthat a háziorvosok és az szakdolgozók béremelésére. Orbán Viktor kormánya haladéktalanul adjon támogatást a háziorvosi rendszer fejlesztésére, a csoportpraxisok és praxisközösségek létrehozására, a nagy praxisokban további szakdolgozók alkalmazására!

A tartósan betöltetlen háziorvosi körzetekben lakó betegek jelenleg csak úgy juthatnak háziorvosi ellátáshoz, hogy a helyettesítő orvos hetente 1-2 alkalommal rendel az üresen álló rendelőben. A betegeknek egyéb napokon át kell menniük az orvos másik rendelőjébe, ami többletköltséggel, utazással jár, csökken az ellátási biztonság. A tartósan betöltetlen praxisokban egy szakképzett ápolót kell alkalmazni, aki azokban az időszakokban is elérhető lenne a betegek számára, amikor a helyettesítő orvos éppen a másik rendelőjében dolgozik. A körzeti ápoló ilyenkor végezhetné a szűréseket, a krónikus betegek gondozását. Sok helyen évek óta üresen áll az orvosi lakás – ha ezeket a lakásokat szolgálati lakásként kiutalnák a körzeti ápoló számára, akkor ez is segíthetné az ott lakók ellátáshoz jutásának biztonságát.

Több ápolót és szakdolgozót a rendszerbe! Ehhez újra kell indítani a középfokú ápolóképzést. Meg kell szervezni az egészségügyi adminisztrátorképzést, munkaerőpiaci eszközökkel támogatni kell a praxisok ilyen irányú létszámfejlesztését. Több háziorvosra van szükség, hogy a megöregedett háziorvosokat fiatalabbak válthassák fel. Ez pedig csak úgy érhető el, ha a Fidesz-kormány hajlandó végre növelni a képzésben résztvevők számát. Ma csupán 100 háziorvos szakorvos végez évente, követeljük, hogy ezt emeljék a kétszeresére, 4 év alatt 200 főre!

Szekszárd, 2016. május 19.

Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.