Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 01. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Az agy serdülőkor után is fejlődik

Az agy serdülőkor után is fejlődik

A legfrissebb kutatások szerint az eddigi elméletekkel ellentétben az agy fejlődése nem áll le kamaszkorban.

A fiatal felnőttkor eseményei is nagy hatással vannak ugyanis elménkre, így fejlődése és alapvető változásai akár húszas éveink közepéig is eltarthatnak.

A tanulmányok során összesen 103 önkéntes agyát vizsgálták meg MRI berendezés segítségével. Az alanyok életkora 5-32 év közé volt tehető. A vizsgálatokat mindenkinél legalább kétszer elvégezték, hogy az esetleges változások megmutatkozhassanak - írja a Journal of Neuroscience.

Az eredmények azt mutatták, hogy az agy fiatal felnőttkorban is jelentős változásokon megy keresztül: a huszonévesek homloklebenyében - amely a komplex kognitív feladatok ellátását szabályozza - ugyanis egyértelműen fejlődést észleltek a tudósok a felvételek alapján.

Ezek a folyamatok a szakemberek szerint azért fontosak, mert fiatalon még rengeteg olyan inger ér bennünket, amelyekből fontos tapasztalatokat szerezhetünk: elég csak a főiskolai, egyetemi évekre, illetve a pályakezdés buktatóira és sikereire gondolni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;