Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 08. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

A szoláriumok veszélyesebbek, mint azt eddig gondolták

A szoláriumok veszélyesebbek, mint azt eddig gondolták

A beltéri szoláriumok a tudósok szerint még nagyobb eséllyel okoznak bőrrákot, mint azt eddig gondolták.

A legfrissebb tesztek szerint ugyanis a készülékekben használt UVA1 sugárzás a bőr legmélyebb rétegeit is eléri - ez a terület pedig a legkönnyebben sebezhető.

Az új vizsgálatokat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (U.S Food and Drug Administration, FDA) megbízásából készítették el a tudósok, mivel a szervezet azt tervezi, hogy veszélyessége miatt betiltja a szoláriumok használatát a 18 év alattiak körében - írja a Journal of Investigative Dermatology.

A vizsgálatban 12 önkéntes vett részt, akiknek a hátsó felét tették ki UVA1 és UVB sugárzásnak. A vizsgálatok végén kiderült, hogy az UVA1 a bőr bazális rétegét is érintette, míg az UVB sokkal kevésbé volt káros hatással a bőrre.

A besugárzott mennyiség azonos volt azzal, ami ahhoz kell, hogy egy ember enyhén leégjen, illetve hogy a barnább bőrűek tovább barnuljanak. A kutatók elmondása szerint az adatok alapján a szoláriumozás a legrosszabb, amit a bőrünkkel tehetünk, így mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél kevesebbe járjanak ilyen szalonokba.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;