Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Április 21. 07:43, csütörtök | Helyi
Forrás: kadarka.net

A bátaszéki molyhos tölgy lett „Az év európai fája”

A bátaszéki molyhos tölgy lett „Az év európai fája”

Hatalmas szavazatkülönbséggel nyerte meg a bátaszéki molyhos tölgy „Az év európai fája” versenyt, melynek eredményét szerda este hirdették ki a brüsszeli Európai Parlamentben.

Az internetezők 72 653 szavazatot adtak le a molyhos tölgyre, míg a második helyezett csehországi ezeréves hárs 43 451 szavazatot kapott. Ezzel a bátaszéki fa toronymagasan nyerte el az „Az év európai fája” címet, amiért összesen tizenöt ország egy-egy fája versenyzett.

Az internetezők a www.treeoftheyear.org oldalon szavazhattak a fákra február 29-ig, az utolsó héten, vagyis február 22-től a verseny szabályai szerint nem volt látható a szavazás állása. A molyhos tölgy addig mintegy 45 ezer szavazatot kapott, ezzel mintegy 13 ezer szavazattal vezette a versenyt a csehországi ezeréves tölgy előtt, míg korábban volt, hogy kétezer szavazattal volt attól lemaradva.

A versenyben olyan európai országok fái versenyeztek, melyek korábban az adott országban megválasztottak az év fájának. A molyhos tölgy, mely Bátaszék legöregebb, 300-400 évesre becsült fája, tavaly novemberben több mint 6 ezer szavazattal nyerte el a hazai év fája címet Magyarországon.

A megmérettetésen Magyarország mellett Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia és Wales – egy-egy fája vett részt.

A fa története

A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.